ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται. Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

επαφη στο FACEBOOK : Sokrates Tsoumelekas

Twitter : sokrates tsoumelekas


Χωρίς διαφημίσεις και κέρδος. Γράψτε τις σκέψεις σας και θα αναρτηθούν επώνυμα

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Σενάριο για ενδιάμεση λύση στο Κυπριακό



Σενάριο για ενδιάμεση λύση στο ΚυπριακόΓράφει: Κώστας Βενιζέλος

Λευκωσία: Σενάριο για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα υπογραφεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, προωθούν οι εν δυνάμει μεσολαβητές. Στόχος να κλειδώσουν συγκλίσεις και συμφωνηθέντα και παράλληλα να μην επιτρέψουν στη διαδικασία είτε να «χαλαρώσει» είτε να οδηγηθεί σε ναυάγιο, καθώς οι εμπλεκόμενοι θα δεσμεύονται από κείμενο αρχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών παραγόντων είναι να υπάρξουν εντατικές συνομιλίες τους επόμενους μήνες με στόχο όσα συμφωνηθούν ή βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας να καταγραφούν σε ένα κοινό κείμενο, που θα έχει χαρακτήρα κοινού ανακοινωθέντος, ωστόσο επί της ουσίας θα συνιστά ενδιάμεση λύση. Ουσιαστικά θα είναι επικεφαλίδες, χωρίς λεπτομέρειες, που θα αποτελέσουν το διαβατήριο για να προχωρήσει η διαδικασία στην τελική φάση. Τούτο για να γίνει προϋποθέτει ότι οι συνομιλίες, που θα αρχίσουν στα μέσα Μαΐου, θα είναι συνεχείς, εντατικές και θα παράγουν αποτέλεσμα. Είναι δε σαφές, όπως τόνιζαν ξένοι διπλωμάτες, ότι διά παρεμβάσεων σε διάφορα επίπεδα «το τρένο δύσκολα θα εκτροχιασθεί από τις ράγες» αυτή τη φορά.
Η επιλογή του Σεπτεμβρίου και της Νέας Υόρκης, ως τον σημαντικό σταθμό της νέας φάσης της διαδικασίας, γίνεται για προφανείς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ο πρώτος για να συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο δεύτερος για να προσφωνήσει άτυπη σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, θεωρείται ως μεγάλη ευκαιρία για υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού. «Θα είναι όλοι εκεί» σημείωναν ενημερωμένες πηγές, τονίζοντας πως θα επιστρατευθούν για να ενισχύσουν τη μεγάλη αυτή κίνηση, πέρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ που θα θέσει υπό την αιγίδα του κοινή συνάντηση και την έκδοση του ανακοινωθέντος-ενδιάμεσης λύσης, και ηγέτες ή υπουργούς Εξωτερικών ισχυρών κρατών που θα βρίσκονται στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εκείνη την περίοδο. Η ενδιάμεση συμφωνία μπορεί μεν να καλύπτεται από τη γενική διαχρονική θέση ότι τίποτε δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα, πλην όμως είναι προφανές πως θα συνιστά ένα «σημαντικό άλμα προς τα εμπρός» καθώς και δέσμευση, που δεν μπορεί στην πορεία να ισχύσει το «παίζω και ξηπαίζω».
Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή στην Κύπρο με στόχο Αναστασιάδης και Ακιντζί να πέσουν στα πιο βαθιά για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του 2015. Ενόψει του γεγονότος ότι το 2016 θα είναι χρονιά προεκλογική στην Κύπρο (τον Μάιο θα διεξαχθούν βουλευτικές), τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι άλλοι βασικοί παίκτες που διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητών στο παρασκήνιο, θα επιδιώξουν το «τέλος του παιχνιδιού» να είναι ο Δεκέμβριος. Η διαχείριση, βεβαίως, του χρόνου, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο ζήτημα ενόψει και του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν και πολλά απρόβλεπτα.
Πάντως, με βάση τους σχεδιασμούς, το επικρατέστερο σενάριο είναι εντατικοποίηση των συνομιλιών από τα μέσα Μαΐου, συνάντηση τον Σεπτέμβριο Αναστασιάδη-Ακιντζί υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με στόχο την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας/λύσης και χωριστά δημοψηφίσματα μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου.
Επιλογή Ναμί
Η επιλογή του Οζντίλ Ναμί ως του νέου διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας θεωρείται λίγο-πολύ αναμενόμενη και ήταν το πρώτο όνομα που είχε κυκλοφορήσει μετά τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί. Ήταν και επιδίωξη του ιδίου του Οζντίλ Ναμί, ενώ παράλληλα για τον Ακιντζί είναι «μια έτοιμη λύση», καθώς ο σημερινός ψευδοϋπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, διετέλεσε ως διαπραγματευτής την περίοδο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν ο Γιώργος Ιακώβου.
Σημειώνεται ότι ο Ναμί διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη και τους Αγγλοαμερικανούς. Στο τελευταίο ταξίδι του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στο νησί, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού συνέφαγε με τον Ναμί στην κατεχόμενη Κερύνεια. Ο κ. Άιντα, που αναμένεται αύριο στο νησί, θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί τον Οζντίλ Ναμί, με την ιδιότητα πλέον του διαπραγματευτή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν