ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται. Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

επαφη στο FACEBOOK : Sokrates Tsoumplekas

Twitter : sokrates tsoumelekas


Χωρίς διαφημίσεις και κέρδος. Γράψτε τις σκέψεις σας και θα αναρτηθούν επώνυμα

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Μπορεί ένα ανήθικο σύστημα να σώσει τη χώρα;Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Η πρόσφατη καταδίκη με αναστολή πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης και η παραπομπή αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, έρχονται να συμπληρώσουν, μαζί με πλήθος άλλων παραπομπών, καταδικών κ.λ.π., μία διάχυτη εικόνα ανηθικοποίησης του πολιτικού βίου της χώρας.
Υπενθυμίζω στους νεότερους ότι την χώρα αυτή κυβέρνησαν ως πρωθυπουργοί ή υπουργοί:

Ο Χαρίλος Τρικούπης που δεν δέχθηκε ποτέ ούτε έναν τενεκέ λάδι, η δε αδελφή του απαντούσε στερεότυπα «η οικογένεια Τρικούπη δεν δέχεται δώρα».
Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, που δολοφονήθηκε από τον Κωστογερακάρη γιατί έκλεισε τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που φορούσε φθαρμένο παλτό στη Διάσκεψη των Βερσαλλιών και τελικά παντρεύτηκε την πάμπλουτη Έλενα Σκυλιτζή για να γλιτώσει από την ανέχεια, που δεν του επέτρεπε να εκπροσωπεί αξιοπρεπώς το ελληνικό κράτος.
Ο ναύαρχος Χατζηκυριάκος, που, ως υπουργός Ναυτικών, όταν εταιρεία οπλικών συστημάτων του προσέφερε «προμήθεια», αυτός απαίτησε να αφαιρεθεί το ποσόν από το ύψος της εξοπλιστικής δαπάνης.
Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ήρωας της Μικρασιατικής Εκστρατείας, Αρχηγός της Επανάστασης του 1922, πρωθυπουργός το 1950-52, που πέθανε άπορος σε ένα ράντσο εκστρατείας.
Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, που η γυναίκα του πέθανε πάμπτωχη, σε ένα παγκάκι στη Ζυρίχη, όπου είχε πάει για να την περιθάλψει μία συγγενής της.

Ο Ιωάννης Μεταξάς, που στο Ημερολόγιό του καταγράφει τα εβδομαδιαία οικογενειακά έξοδα για σκόρδα και κρεμμύδια.

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, που πέθανε εν ενεργεία πρωθυπουργός σε μία γκαρσονιέρα στο Κολωνάκι και τα εγγόνια του σπούδασαν με υποτροφία του Ελληνικού Κράτους.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που έζησε μισόν αιώνα στο νοίκι και μόνον με τον μισθό του βουλευτή, και πέθανε χωρίς να αφήσει περιουσία.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, που άφησε πεθαίνοντας το σπίτι του στο Καστρί και τίποτε άλλο.
Ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, που ξόδεψε στην πολιτική όλη του την οικογενειακή κτηματική περιουσία στην Κορινθία και πέθανε ακτήμων.

Δεν είναι τυχαίο που οι σπουδαιότεροι άνδρες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό κα σε εθνικούς θριάμβους, ήταν ακέραιοι και αδιάλλακτοι σε ηθικά ζητήματα.
Όπως δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία, στην εξευτελιστική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της και στην καταισχύνη, είναι μεγάλοι μεσάζοντες παρασκηνιακών συναλλαγών.

Τελικά, αυτός που πρέπει να συνειδητοποιήσει τα παραπάνω είναι ο ελληνικός λαός, και να βάλει αντίστοιχα τους σταυρούς που δικαιούται στις επόμενες εκλογές.
Μικρό χωριό είμαστε, όλοι ξέρουν ποιος κάνει τι.
Άλλωστε, το χρήμα όπως και ο βήχας δεν κρύβονται.
Τα άλλα είναι υπεκφυγές.