ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται. Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

επαφη στο FACEBOOK : Sokrates Tsoumelekas

Twitter : sokrates tsoumelekas


Χωρίς διαφημίσεις και κέρδος. Γράψτε τις σκέψεις σας και θα αναρτηθούν επώνυμα

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Έχουμε σήμερα Δημοκρατία;




Μια έννοια ή ένας μηχανισμός ή ένα λογισμικό ορίζεται από τον Δημιουργό του, ας εξετάσουμε λοιπόν το πως είχαν ορίσει την Δημοκρατία οι δημιουργοί στην Αρχαία Αθήνα και έπειτα να την συγκρίνουμε με την σημερινή για να δούμε αν έχει καμία σχέση...
Σήμερα, εποχή κατα την οποία η χώρα μας δοκιμάζεται έντονα πολιτικά και οικονομικά, κρίνεται επιβεβλημένο να προσδιορίσουμε και να καθορίσουμε το πολιτικό σύστημα που έχουμε για να μπορέσουμε έτσι να κατανοήσουμε την αιτία για την οποία συμβαίνουν όσα άσχημα συμβαίνουν. Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη κατ’ αρχήν μια ιστορική ανασκόπηση του πολιτεύματος μας, του λεγομένου δημοκρατικού, και στην συνέχεια μια επισκόπηση της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, για να φανούν οι ομοιότητες και, βέβαια, οι διαφορές του τότε με το σήμερα.
Ιστορική ανασκόπηση
Το 510 π. Χ. ο Κλεισθένης  χώρισε την Αττική σε 10 φυλές και θέσπισε την «Βουλή των Πεντακοσίων».
Κάθε δήμος της Αττικής έστελνε στην Βουλή 50 μέλη, την λεγόμενη «Πρυτανεία».
Η εκτελεστική εξουσία βρισκόταν αρχικώς στα χέρια των «Εννέα Αρχόντων», τους οποίους εξέλεγε και συμβούλευε ο «Άρειος Πάγος», ο οποίος απαρτιζόταν από διακεκριμένους πολίτες.
Κάθε χρόνο ενσωματώνονταν σε αυτόν οι ετήσιοι απερχόμενοι (εννέα) άρχοντες.
Αργότερα ο Κλεισθένης τοποθέτησε την ανώτατη εξουσία, δηλαδή τις πολιτικές αποφάσεις, στα χέρια της «Εκκλησίας του Δήμου».
Μετά τους Περσικούς Πολέμους αυτή εκλέγει τους «Δέκα Στρατηγούς» με ανοικτή ψηφοφορία και τους εννέα άρχοντες με κλήρωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν