ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται. Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

επαφη στο FACEBOOK : Sokrates Tsoumplekas

Twitter : sokrates tsoumelekas


Χωρίς διαφημίσεις και κέρδος. Γράψτε τις σκέψεις σας και θα αναρτηθούν επώνυμα

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

340.000.000 ευρώ πρέπει να επιστρέψει το κράτος στους ένστολουςΈνστολοι: «Λένε ότι μας σκέφτονται, αλλά να το δείξουν και εμπράκτως»
Η απόφαση ή έστω η διαρροή της έφερε τα πάνω κάτω. Σχεδόν ομόφωνα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ότι...

οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους μισθούς και τις συντάξεις των ένστολων αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.
 Προσοχή. Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Αυτό θα γίνει σε δύο με τρεις μήνες, ίσως τον Απρίλιο.
 Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ έχουμε δρόμο ακόμη. Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης και το τι κρίνεται αντισυνταγματικό.
 Ωστόσο η απόφαση από μόνη της φαίνεται πως ανοίγει πολλούς δρόμους.

 Η κυβέρνηση δεν υποχρεωμένη να ακολουθήσει την απόφαση. Δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει το ποσό που υπολογίζεται στα 340.000.000 ευρώ.

Click4More Άδωνις ο κυνικός: "Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε"

 Το ποσό αφορά στις κρατήσεις από 1η Αυγούστου του 2012 που έγιναν τόσο σε εν ενεργεία όσο και σε απόστρατους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.
 Είναι ένα ποσό το οποίο πρέπει αυτή τη στιγμή να θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να βρεθεί. Τουλάχιστον στο σύνολό του.
 Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ λύνει τα χέρια της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. Δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για άρση κάποιων από τις μνημονιακές αποφάσεις.

Click for more Τι σημαίνει η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των στρατιωτικών;

 Ανοίγει παράλληλα το δρόμο και για παροχές. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ενστόλους όταν άνοιξε επίσημα το θέμα του πλεονάσματος και της άρσης κάποιων αδικιών όπως χαρακτηρίζονται.
 Μέρος του πλεονάσματος μπορεί να δοθεί στην άρση αυτών των αδικιών. Μπορεί δηλαδή να μετατραπεί σε κάποια μικρή αύξηση τόσο στους μισθούς όσο και στις συντάξεις των ένστολων.
 Ορισμένοι μάλιστα βλέπουν την απόφαση του ΣτΕ ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία και για προεκλογικές παροχές σε μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων όπως είναι οι ένστολοι.
 Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την άρση μνημονιακών νόμων καθώς αυτόματα η τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα μέτρα, επιβαρύνοντας έτσι άλλες κοινωνικές ομάδες. Με αφορμή την απόφαση όμως η κυβέρνηση μπορεί να βρει το “πάτημα” για ενίσχυση μέσω πλεονάσματος συγκεκριμένων ομάδων, όπως οι ένστολοι.
 Και η απόφαση... μυρίζει εκλογές για πολλούς, που τονίζουν μάλιστα ότι ο χρόνος που θα ανακοινωθεί και το σκεπτικό της μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Τι λένε οι ένστολοι

 'Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος «υπάρχει επιτέλους μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει τους αστυνομικούς για τα οδυνηρά οικονομικά μέτρα που είχε λάβει σε προηγούμενο χρόνο η κυβέρνηση. Είχαμε διατυμπανίσει από τότε οτι οι περικοπές ήταν άδικες. Το μισθολόγιο των αστυνομικών κυρίως είναι επιδοματικό και αυτό μας έπληξε κατ΄επανάληψη εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε τουλάχιστον 3 φορές.»

 Και συνέχισε: «Δεν είδαν ή δε θέλαν να δουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός, την επικινδυνότητα της εργασίας του, τα ελλείμματα που είχε κατά την άσκηση των καθηκόντων του και εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα.
 Υπάρχει επιτέλους αυτή η δικαίωση από τη συγκεκριμένη απόφαση, φυσικά δεν επαναπαυόμαστε, χρειάζεται αγώνας για να υπάρχει και αποδοχή και σεβασμός της απόφασης από την πολιτεία.
 Το θεωρητικό οτι μας αγαπάνε και σκέφτονται για εμάς οι κυβερνήσεις πρέπει εμπράκτως να το δείξουν. Να ασπαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν και να μη μας αναγκάσουν να τρέχουμε σε νέους δικαστικούς αγώνες για να μας επιστρέψουν αυτά τα χρήματα που κακώς μας κρατήσανε.»


 newsit.gr (ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ)