ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται. Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

επαφη στο FACEBOOK : Sokrates Tsoumelekas

Twitter : sokrates tsoumelekas


Χωρίς διαφημίσεις και κέρδος. Γράψτε τις σκέψεις σας και θα αναρτηθούν επώνυμα

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ -ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ

         Ξέπλυμα χρήματος, ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος, (που λέγεται κατ΄ έμφαση, ή πλεονασμό), καθιερώθηκε  να χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή που γίνεται με διάθεση μαύρου χρήματος, επί νόμιμης πράξης που επιφέρει οικονομικό αγαθό το οποίο στη συνέχεια δεν αποκρύπτεται, μεταβαλλόμενο έτσι σε καθαρό χρήμα. Απλούστερα παραδείγματα είναι η κατάθεση μαύρου χρήματος σε τράπεζα και στην συνέχεια η ανάληψη για κάλυψη οικονομικών αναγκών, ή η απ΄ ευθείας αγορά μετοχών από χρηματιστήριο, κ.ά.
Φορείς μαύρου χρήματος ή ξεπλύματος χρήματος μπορεί να είναι τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), ή ακόμα και κυβερνήσεις χωρών. Γενικά το μαύρο χρήμα και οι όποιες δραστηριότητες επ΄ αυτού συνιστούν ευρύτερα την έννοια της παραοικονομίας. Αναφορά σε πολύ μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος τότε αυτή ανάγεται σε εκδήλωση οργανωμένου εγκληματος.
Τα διάφορα κράτη προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουν φαινόμενα παραγωγής μαύρου χρήματος θεσπίζουν κατάλληλες νομοθεσίες για την πάταξή τους, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι ειδικές ελεγκτικές υπηρεσίες, περιορισμοί ελεύθερης διακίνησης χρήματος, κ.λπ
           Νόμος 3888/2010. Η κυβέρνηση κατέθεσε, ψήφισε και ισχύει από τις 5 Αυγούστου 2010, τον νέο νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και, γενικά, για τη νομιμοποίηση χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Ο νέος νόμος είναι αυστηρότερος και αυτό είναι υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης.
Εκτός από την ποινική δίωξη και τις βαριές ποινές που προβλέπονται με τον νέο νόμο, ως παρεπόμενες ποινές, επιβάλλονται η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων (και των μελών των οικογενειών τους), η απαγόρευση, άρα, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων τους και, τελικά, η δήμευσή τους.
Στον νόμο, όμως, υπάρχει μια εξοργιστική (και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο ουσίας) εξαίρεση. Η οποία εξαίρεση δεν επισημάνθηκε δεόντως και ξανάρχεται στο φως με αφορμή τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου.
Ποιοι εξαιρούνται από τις δρακόντειες διατάξεις του νόμου αυτού; Οι… αιρετοί! Δηλαδή, οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν την ιδιότητα του βουλευτή, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες, οι περιφερειάρχες και οι νομάρχες – για όσο θα υπάρχουν!
Γιατί εξαιρούνται όλοι αυτοί;
Διότι -υποστηρίζει η εγκύκλιος- όλοι αυτοί εμπίπτουν στον νόμο περί του «πόθεν έσχες» και υπόκεινται στον δημόσιο έλεγχο!
Εκεί, δηλαδή, που νομίζουμε , οι αφελείς, ότι  θα  προβούν όχι μόνο στην τροποποίηση, αλλά την πλήρη κατάργηση του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να εκλείψει από τον δημόσιο βίο αυτός ο αναχρονισμός και οι υπουργοί να δωσιδικούν, όπως όλοι οι πολίτες, στους φυσικούς δικαστές τους – μας προέκυψε διακομματική επέκταση της ειδικής μεταχείρισης και δωσιδικίας σε όλους τους αιρετούς.
Να δεσμεύεται και να δημεύεται -με άλλα λόγια- η περιουσία του δικηγόρου, του γιατρού, του εμπόρου ή του κρατικού λειτουργού που εμπλέκεται σε υποθέσεις νομιμοποίησης χρήματος από έκνομες πράξεις – αλλά να μη δεσμεύεται και να μη δημεύεται η περιουσία του βουλευτή, του δημάρχου, του περιφερειάρχη…
Να δεσμεύονται και να δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των παιδιών του δικηγόρου, του επιχειρηματία, του δημοσίου υπαλλήλου ή του συμβολαιογράφου που συνέπραξαν στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά να παραμένουν στο απυρόβλητο τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των παιδιών του βουλευτή, του δημάρχου, του περιφερειάρχη!
Μα, -θα παρατηρήσετε- υπάρχουν οι νόμοι «περί ευθύνης υπουργών» και «περί πόθεν έσχες»! Στη συνείδηση  μας δεν υπάρχουν. Είναι και οι δύο πτώματα. Η πείρα απέδειξε ότι υπήρχαν (και υπάρχουν) προκειμένου να οδηγούν στη «νόμιμη ατιμωρησία».
           Και   διερωτώμαι     υπάρχει  κόμμα  εξουσίας   συνδικαλιστής  ή  κυβερνητικό  στέλεχος ή ακόμη  και   κάποιος  της  τοπικής  αυτοδιοίκησης   που  να  εξεγείρεται   για  την  μη  κατάργηση  του  νόμου  περί  ευθύνης  υπουργών  και  του  κατάπτυστου  πρόσφατου  νόμου 3888/2010  που  οι  περιφερόμενοι  εθνοσωτήρες   διατυμπάνιζαν  στα  ΜΜΕ.  Πιστεύει  κανείς  ότι  ο  ΑΚΗΣ   θα  υποστεί  τις  συνέπειες  του  νόμου.  Εγώ  σαν  απλός  πολίτης  πιστεύω  ότι  το  κατηγορητήριο  του  κακουργήματος  θα  καταπέσει  και  θα  διωχθεί  για  απόκρυψη  στοιχείων   στο  πόθεν  εσχες  .Δηλαδή  πλημμέλημα 
Μας  έχουν  εγκλωβίσει   σε  σκέψεις  δυσοίωνες  για  το  μέλλον  μας  στην  Ευρώπη  υπηρετώντας  τα  πανωτόκια  της  ευρωπαϊκής  Ένωσης  το   δικό  τους  βόλεμα  και  των  αφισοκολλητών-  συνδικαλιστών  που  τους  υπηρετούν  .Ένα  μείγμα  αριστεράς   και  δεξιάς  που  απ  το   1974  έχουν  αποκλειστικό στόχο  το  βόλεμα  τους 
- Ήρθε η ώρα να ξεβολευφτούν…