ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται. Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

επαφη στο FACEBOOK : Sokrates Tsoumelekas

Twitter : sokrates tsoumelekas


Χωρίς διαφημίσεις και κέρδος. Γράψτε τις σκέψεις σας και θα αναρτηθούν επώνυμα

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Γιατί και πώς το κεφάλι της Σφίγγας που ζυγίζει 100 κιλά βρέθηκε σε απόσταση 12 μέτρων από την είσοδο;



Tο κεφάλι της Σφίγγας, το νέο εύρημα της Αμφίπολης που ξάφνιασε και προκάλεσε νέα κύματα συγκίνησης προκαλεί νέα ερωτηματικά και πρόσθεσε ακόμη έναν γρίφο στο ήδη υπάρχον μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης.
Πώς βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας, που ζυγίζει περίπου 100 κιλά, στο εσωτερικό του τάφου και σε απόσταση 12 μέτρων από την είσοδο;
Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, μιλώντας στο «Βήμα», προσδιορίζει το κεφάλι της Σφίγγας στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., και συγκεκριμένα μετά το 330 και λεως το 320 π.Χ.
Πώς βρέθηκε όμως τόσο μακριά από το σώμα;
«Είναι ένα μυστήριο. Προφανώς μετακινήθηκε από ανθρώπινο χέρι», λέει στο «Βήμα» η κ. Στεφανίδου-Τιβερίου.
«Δεν ήταν εύκολο να πεταχτεί από μόνο του τόσο βαθιά στο εσωτερικό του τάφου. Μόνο σε σεισμούς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά τότε καταρρέουν τοίχοι και υπάρχουν άλλες φθορές, ενώ εδώ υπάρχουν κλειστοί χώροι
», εξηγεί.
Και προσθέτει: «Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχει σημαντική φθορά το κεφάλι της Σφίγγας. Μόνο η μύτη και τα χείλη είναι σπασμένα, συνήθη σημεία που φθείρονται με την πτώση των κεφαλών στο έδαφος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι την Τρίτη, προκειμένου να δουν αν υπάρχει σκαλοπάτι στο κατώφλι του τρίτου θυρώματος και στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο πορτάκι πλάτους 0,96 μέτρων που βρίσκεται στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο (δηλαδή στο τέλος του τρίτου θαλάμου) και αποτελεί έναν από τους πολλούς γρίφους του τάφου της Αμφίπολης, έκαναν μια τομή 2Χ2 μέτρων στο χώμα με το οποίο είναι γεμάτος ο τρίτος θάλαμος του τάφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν