ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται. Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

επαφη στο FACEBOOK : Sokrates Tsoumelekas

Twitter : sokrates tsoumelekas


Χωρίς διαφημίσεις και κέρδος. Γράψτε τις σκέψεις σας και θα αναρτηθούν επώνυμα

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Τρέμουν» το νέο δάνειο που έρχεται…



«Τρέμουν» το νέο δάνειο που έρχεται…
Αν και ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι δεν θέλουμε άλλα δανεικά, στο παρασκήνιο τρέχουν διαβουλεύσεις για νέο πακέτο διάσωσης από τον ESM, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Μιλάνο θα κρίνει ακόμα και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Οι διαρροές και οι τροχιοδεικτικές «βολές» ξεκίνησαν χθες μέσω του δικτύου Bloomberg. Κύκλοι της ΕΕ ανέφεραν ότι οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προετοιμασμένοι να δεχθούν αίτημα από την Ελλάδα για νέο δάνειο που θα συνοδευτεί και από παράταση του προγράμματος, δηλαδή νέο μνημόνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δείξει ακόμα τις προθέσεις της, λένε στις Βρυξέλλες, αφού δεν έχουν ανταποκριθεί καν. Προφανώς και η πρόταση έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Παρίσι, μακριά από τα «αδιάκριτα» βλέμματα της Αθήνας.
Εδώ και καιρό δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «παίζει» το σενάριο να ..ανταλλάξουμε τα δάνεια του ΔΝΤ με χρήματα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγούμε από το Ταμείο και τις πιέσεις του και η Ευρώπη θα κινηθεί με βάση τους δικούς της ρυθμούς και τις δικές της πολιτικές.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στις δημόσιες δηλώσεις του διαψεύδει αυτά τα σενάρια και μάλιστα κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό είπε ότι δεν θα χρειαστούμε δανεικά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι η Ιρλανδία πηγαίνει στο Eurogroup στο Μιλάνο με το ίδιο αίτημα. Αυτή την ώρα δανείζεται με επιτόκιο 5% από το ΔΝΤ, ενώ αυτή την ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της είναι στο 1,652%. Πρακτικά, δηλαδή τη συμφέρει να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και με τα λεφτά που θα πάρει, να αποπληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι από τα συνολικά 22,5 δις που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, μιας και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας μας είναι στο 5,6%, πολύ πάνω δηλαδή από το επιτόκιο που μας δίνει το ΔΝΤ, που είναι λίγο κάτω από το 4%. Γι’ αυτό το λόγο οι Βρυξέλλες μας πιέζουν να πάρουμε δάνειο από τον ESM, ο οποίος θα μας δανείζει με μικρότερο επιτόκιο.
Θυμίζουμε επίσης, ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν λήγει στο τέλος του 2014, όπως θα συμβεί (με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα) με την ΕΕ και την ΕΚΤ, αλλά το Μάρτιο του 2016!
Σε περίπτωση λοιπόν, που στο Eurogroup της Παρασκευής ασκηθούν πιέσεις στον Γκίκα Χαρδούβελη για νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη συγκυβέρνηση.Ούτε και η φημολογούμενη αναβάθμιση από τον S&P την ίδια μέρα δεν θα σώσει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν